0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN LEZING “VERSAILLES AAN DE SCHELDE”
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR MUSEUMWINKEL GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

Deze lezing is onderdeel van het activiteitenprogramma rond de tentoonstelling "Buitengewoon & Markant - Op 't dorp in de Zak van Zuid-Beveland" in het Historisch Museum de Bevelanden. Voor haar schrijversdebuut Versailles aan de Schelde liet Anna van Suchtelen zich inspireren door haar familiegeschiedenis en door het begrip genius loci: de geest van een plek. Zij stelde een locatie, het buitenhuis Zorgvliet in Ellewoutsdijk, centraal en onderzocht wat er met mensen gebeurt als hun leefomgeving ingrijpend verandert. Tijdens deze lezing neemt zij u
mee in één van de markante verhalen van Zuid-Beveland.

De lezing vindt plaats op zaterdagmiddag 10 februari 2018 van 14.00 tot 16.00 uur in het auditorium van het museum, Singelstraat 13 te Goes.
Prijs € 10,00 pp, incl. Consumptie.
Vrienden van het museum en vrijwilligers ontvangen 10% korting.

Aanmelden voor de lezing via secretariaat@hmdb.nl

Versailles aan de Schelde
'Een Versailles in miniatuur in een vergeten uithoek aan de Schelde', schrijft een krantenverslaggever in 1894 over het huis Zorgvliet in het Zeeuwse dorpje Ellewoutsdijk. Bij zijn bezoek aan dit buiten van de baggeraarsfamilie Van Hattum kan hij zijn ogen niet geloven. Binnen ziet hij een wintertuin, een theaterzaal met een draaitoneel en drie kunstzalen vol schilderijen. Buiten stuit hij op een landschapstuin met een hertenkamp, een kassengalerij en een eiland met een volière. Vanuit de uitkijktoren zijn in de wijde omtrek alleen weilanden, de zeedijk en de Westerschelde te zien.

De ondernemende J.C. van Hattum staat aan de basis van het succes: hij brengt het baggerbedrijfje van zijn vader binnen één generatie tot grote bloei. Het bedrijf is onder meer betrokken bij de aanleg van het Panamakanaal, de Afsluitdijk en de Zeelandbrug. Het zomerhuis groeit langzaam maar zeker uit tot een paleis in Moorse stijl.


Anna van Suchtelen
Anna van Suchtelen (New York, 1961) studeerde Nederlands in Groningen en Visual Arts in San Diego. Ze is beeldend kunstenaar. Tekst en verhalen spelen een cruciale rol in haar beeldend werk, dat bestaat uit installaties, audio en film. Haar projecten, vaak context-gerelateerd en interactief, onderzoeken de zintuigen, geheugen en tijd.