HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN MENKEN en ZEELAND  15 juli t/m 22 september 2019 MENKEN en ZEELAND WISSELEXPOSITIES 0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

In het kader van 100 jaar Gerard Menken organiseren de culturele en maatschappelijke instellingen van Kloetinge deze zomer een festival ter verbinding van de verschillende kunstdisciplines. Gerard Menken werd gezien als de verbindende schakel op het gebied van zowel beeldende kunst als muziek. Als onderdeel van dit festival exposeren wij van 15 juli t/m 22 september ‘Menken en Zeeland’. In deze tentoonstelling zijn werken van Gerard Menken met een Zeeuws thema te zien.


Gerard Menken (1919 – 2004)

Op 21 augustus is het 100 jaar geleden dat dat Gerard Menken werd geboren te Scherpenzeel. Lange tijd heeft hij als schilder en musicus gewoond en gewerkt in Kloetinge, Zeeland. Aanvankelijk opgeleid als musicus was het dubbeltalent Gerard Menken als kunstschilder een laatbloeier. Pas na zijn vervroegde uittreden als leraar schoolmuziek bij het Middelbaar Onderwijs kon hij zich eindelijk volledig wijdden aan zijn grote passie: ‘Schilderen’. Zonder kunstopleiding maar met een onmiskenbaar talent zocht hij zijn eigen weg en liet ons een groot en veelzijdig oeuvre na.  Menken was vooral geïnspireerd door de ontwikkelingen in de Franse schilderkunst van de 20e eeuw.

Het werk van Gerard Menken kenmerkt zich door krachtige lijnen. Hij schilderde, aquarelleerde of tekende meestal figuratief zonder daarbij te streven naar een sterke detaillering, in heldere en zonnige kleuren. Zijn werk is zeer divers. Menken heeft zich nooit beperkt tot een enkele techniek, maar wist gebruik te maken van olie- en waterverf, krijt, gouache, houtskool en pen. Verwondering over alledaagse schoonheid is de drijfveer die in het werk van Menken altijd is terug te lezen.


Overige Menken exposities

Naast de expositie in het Historisch Museum de Bevelanden zijn van 12 augustus t/m 28 september in de Kunstuitleen De Bevelanden zijn stillevens te bewonderen. Van 2 september t/m 7 september is er eveneens een overzichtstentoonstelling van zijn werk in de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes.


Deze exposities zijn mede mogelijk gemaakt door subsidies van Stichting S. Boone, Culturele raad Goes, Prins Bernard Cultuurfonds en het VSB fonds.


Meer informatie over deze tentoonstelling is (vanaf 17 juni) te verkrijgen via Saskia Vahlenkamp, directeur, 0113-228883 of bedrijfsvoering@hmdb.nl